Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Kecskemét / Blog / Turisztika / Kecskemét, a hírös város

Kecskemét, a hírös város

Kecskemét, a hírös város képek

  • A Bács-Kiskun megyei székhely - Kecskemét, a hírös város

Kecskemét, a hírös város információk

Kecskemét megyei jogú város, Bács-Kiskun megye székhelye, az ország nyolcadik legnagyobb városa.

 

Kecskemét történelme

Közvetlen környékét már az i. e. 3000-ben is lakták. A népvándorlás alatt számos nép megfordult itt, úgy mint szkíták, szarmata származású jazigok, hunok, gótok, gepidák, avarok. Kecskemét fontos kereskedelmi út mellett feküdt, vámszedő- és vásározóhelyként hamar rangot kapott, 1368-ban már városként említi Nagy Lajos király egyik oklevele. Majd  száz év múltán viszont, Erzsébet királyné 1439-ben elzálogosítja a várost.
A török hódoltság időszakába  állandó harcok jellemzik a környéket, a török mellett a szpáhi földesurak sanyargatásatól a palánkokkal védett városba menekültek a környék lakói. Kecskemétet több tekintetben is védettséget élvezett, egyrészt a természeti adottságai miatt volt jó helyzetben, emellett kivételezett jogi helyzetet is vásárolt magának azzal, hogy a budai pasának közvetlenül adózott, s így annak védelmét is élvezte.  
 

A török után

A Rákóczi-szabadságharc végén, 1710-es években végleg Habsburg-kézre kerül, ettől kezdve, mint halmaztelepülés fejlődik tovább. A halmaztelepülés az alföldi mezővárosokra jellemző, organikusan nőtt településforma, ahol a városkép szerkezetet mutat.
 
Az 1832-es év nagy fordulópont a város életében, ekkor szabadul meg a hűbéri terhek alól, ezzel elindítva a tájra máig jellemző homoki kertészkedés és szőlőkultúra kibontakozását.
Kecskemét az elsők között volt, aki bekapcsolódott az1848-as honvédtoborzásba, az egykori vásártéren mondta el Kossuth Lajos 1848. szeptember 25-én a híres hadba hívó beszédét. A kiegyezés után, 1868-ban innen robbant ki az Asztalos János vezette parasztmozgalom, mely végül országos méreteket öltött.
 

A XIX-XX. század Kecskeméten

A XIX. század végén a város nagy ütemű fejlődésnek indult, mely robbanásnak a filoxéravész sem tudott gátat szabni, hisz a lazább homokos talajon jelentéktelen csupán károkat okozott. 1870-ben Kecskemét törvényhatósági jogú város címet kap. Szintén ebben az években a környékén nagyobb szőlőültetvények alakultak ki, ezzel megalapozva a későbbi, XX. századra első évtizedeire jellemző szőlő-gyümölcs gazdaság kialakulását Kecskeméten.
 
Ezt a fejlődést csak az 1929-33-as nagy gazdasági világválság törte meg. A XX. század viharos eseményei viszont sokszor visszavetették a gazdaságot és a polgári fejlődést egyaránt. 1945 után a gyökeresen átalakult társadalmi-politikai rendszer Kecskemét életében is nagy változásokat hozott. 1950-ben a település történetében először jelentős közigazgatási szerepkört kapott, bár területe csökkent a perifériás településrészek leválásával.
A város az ország legnagyobb megyéjének, Bács-Kiskunnak székhelye lett, Bugac, Lakitelek és Nyárlőrinc viszont önálló településéé lett. Két év múlva Ágasegyháza, Ballószög, Helvécia, Lászlófalva(Szentkirály), Városföld, Hetényegyháza városrészek is követték ezen falvak példáját.
 

A Hírös Város ma

Ma Kecskemét a Duna-Tisza közének egyik regionális központja. Az 1998-ban átadott M5-ös autópálya biztosította számára az európai vérkeringésbe való bekapcsolódást, mely újabb kapukat nyitott meg a fejlődés útján. Az ipar és a kereskedelem mellett fontos szerepet tölt be a város életében a képzőművészet is.

 Fizetett hirdetés

Még több Blog Kecskeméten

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 29

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jan 29

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Jan 29

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Kecskemét

    

Partnereink
Facebook